måndag, november 26, 2012

D.I.Y adventsstakar

 
 
En vecka kvar till advent.................
Så in det sista tänkte jag visa några enkla adventsstakar för de som inte har hunnit göra något än.
Vissa är så enkla som man gör på några minuter, så lugnt du hinner fortfarande!

Adventsstaken på första bilden hade jag själv som adventsstake förra året och jag plockade den igår fram igen, bytta mossan och färdiga att gå igen.
I en liten lerblomkrukan la jag en klump lera(hittar man i den här tiden i de flesta matbutiker), håll en 3 cm från översta kanten fri för mossan och täck resten av krukan med leran.
I leran trycker du ljushållaren i vinge form(dessa ljushållaren hittar du här). Nu låter du leran torka i en natt eller två och då får du en stadig bas till att jobba vidare med. Ljushållaren sitter nu fast i leran, som ersättare av leran kan du eventuell använda en klick betong.
Med dubbelhäftande tejp klistrade jag en bit spets runt kanten av krukan.
Jag la lite grön mossa uppe på den torkade lera.
Till slut gjorde jag några 1234 tags av en capizsnäckskål(sådana snäckskål hittar du här). Du klipper snäckskålen med en vanlig sax i en tags form och jag skrev 1234 med en vattenfast penna på tagsen.
Kanterna gjorde jag lite brun med en fluid chalk inkpad(som du hittar hos du flesta scrapbookaffärer).

Den andra adventsstake är super enkel.
De tar fyra mina flaskor, i halsöppningen ska passa ett julgransljus.
I webbutiken har jag ark med siffror klistermärken(du hittar de här) och 1234 av det här arket använda jag och klistrade på de flaskorna.
Ställ de tillsammans på en liten bricka och de har en jätte söt liten adventsstake som du har gjord på några minuter.

För den tredje adventsstake behöver du 4 tomma glasburkar.
Du lägger lite grönt mossa i botten av glasburkarna och uppe på mossan ställer du ett litet mandelkakform där värmeljusen passar i.
Runt halsen av glasburkarna knöt jag fast 1234 mässingbrickor(som jag hade hemma),en liten larix kotte och en bit av en larix gren. Om du tittar in på Henricks fina webbutik Moltaz design hittar du här jätte fina porslinsbrickor med 1234 på som också är jätte söta att använda runt halsen av de glasburkarna.


Den sista adventsstake kan du helt enkelt ställa ihop med 4 vita blockljus som du dekorerar med en sorts klistermärke speciell framtagen för ljus. Dessa 1234 klistermärken hittar du här.
De blötlägger de 4 små märken du får i paketet och när filmen lossnar klister du den tunna hinnan på blockljusen.
Ställ blockljusen på ett fat tillsammans med lite mossa och kottar eller ställ de var för sig i en kruka med lite mossa runt.

Hoppas att ni fick lite inspiration!
Jag önskar er en jätte skön adventsveckan, vi ses igen.
Nu kommer mamma imorgon, o vad skönt!
Kram Gerda

Zweden is een land dat stik vol zit met tradities en tijdens de kerst zijn er veel verschillende tradities die de kerst tot iest groots maken.
Ik zal jullie zo langzamerhand een paar van deze tradities vertellen, gewoon leuk om te weten als buitenlander toch?
Ik denk dat de kerst hier zo ontzettend groots is vanwege het licht.
Vooral noordelijker in Zweden is zo´n winterse dag een donkere dag waarbij de zon al vroeg onder gaat. Als je dan zo´n dag beperkt met licht hebt is het wel heel erg welkom om de gezelligheid in huis wat groter te maken en veel kaarsen en lichtjes aan te steken.
Met die gezelligheid komen ze door de donkere dagen heen kun je zeggen.
Ja en heel Zweden doet trouw mee hoor!
Net voor de eerste advent zorgen ze hier in Zweden ervoor dat ze hun huis adventsklaar maken.
Dat betekent ramen wassen van binnen en buiten en in veel huizen worden er kerstgordijnen gekocht om die dan in plaats van de gewonen gordijnen op te hangen. Meestal zijn dat van die kortere gordijntjes die bovenin het raam hangen. Hier bij mij zie je dit niet gebeuren hoor, huh ik moet er niet aan denken:)
Een krans aan de deur om de gasten te verwelkomen is ook vrij gebruikelijk.
Van die adventstrappetjes die je ook overal in Nederland ziet komen in de vensterbanken en meestal komt er een adventsster in één van de ramen gehangen.(dit is een grote papieren ster met een gaatjespatroon waar een lampje in hangt).
Op de tafel komt een adventsarrangement te staan, dit zijn meestal 4 blockkaarsen of 4 gewone kaarsen die je dan gezellig bijelkaar zet met wat mos, denneappels en eventueel ander natuurmateriaal.
Voor de kinderen in huis komt er meestal een adventskalender te hangen waarbij ze elke dag tot aan de kerst een luikje openen en ze dan iets lekkers krijgen of een mini kadootje.
Ja vergeet ik verder iets............. ik geloof het niet. En dan hebben we het nog niet eens over de eettradities rond deze adventsdagen gehad.
Ja en wat doe je hier mee als buitenlander?
De eerste paar jaar vond ik het allemaal maar een beetje vreemd en overdreven.
Maar ik moet zeggen dat ik het ben gaan waarderen. Ik doe hier niet met van alles mee hoor, ik maak mijn eigen advent een beetje.
ik heb nog geen tijd gehad om de ramen te lappen dus het licht dat door de ramen valt is enigzins gefiltert:)
Ik heb een 5 armige kandelaar in het keukenraam te staan die ik elke dag rond een uur of half vier aan steek als het hier begint te schemeren. Verder heb ik een adventsarrangemang op tafel staan en de kinderen hebben hun adventskalender in de vorm van 24 oude overgebleven sokken die ik altijd in de wonkamer ophang. Aan elke sok hangt een nummertje en elke dag mogen één van de kinderen in de sk kijken wat er in zit. Ik stop er wel eens wat lekkers in maar maak ook vaak kleine briefjes met een verrassing wat we die dag gaan doen bijvoorbeeld. Dat kan iets heel eenvoudigs zijn zoals we gaan vandaag lekker naar de bibliotheek of we gaan vandaag peperkoekjes bakken.
Ik ga nog iets leuks aan de voordeur maken, daar ben ik nog niet aan toe gekomen.
Ja zo ongeveer ziet mijn advent hier in Zweden eruit.
En dan zo langzamerhand komen er meer gezellige dingen bij die met kerst te maken hebben. Leuke stillevens maken en gezellige hoekjes bouwen, o wat een heerlijke tijd!

Nou dit was het maar even voor vandaag een andere keer zal ik meer vertellen over kerst in Zweden.
De foto´s hierboven zijn wat adventsarrangementen die ik mijn Zweedse lezers even liet zien, wat snelle simpele varianten.
Fijne dag.
Liefs Gerda

31 kommentarer:

  1. Hej kära Gerda! Så fin inspiration man får av Dig! Jag ääälskar de där änglavingarna till ljushållare. Så fina att sätta med en hyacint också, liten rosett och så har man en fin gåbortpresent!
    Njut nu av goa mammans besök!
    Kram på måndagsmorgonen!
    Milottan

    SvaraRadera
  2. het ziet er al ontzettend gezellig uit, leuke traditie daar, en je hoeft zeker niet aan alles mee te doen,je maakt je huis gezellig zoals jij dat wilt.
    en dat gefliterde licht ach..........:-)
    lieve groet jenneke

    SvaraRadera
  3. Hoi Gerda,
    Wat leuk om dit te lezen, en die foto's zien er ook geweldig uit!
    wat een gaaf idee, die sokken, en ook leuk wat je erin doet! Iets leuks doen met de kinderen is een ontzettend leuk kado!!! Die van mij zijn al weer groter, maar ook zij waarderen het als we iet leuks met hen doen!
    ik wens je een hele fijne week, liefs Ester

    SvaraRadera
  4. Leuke foto's heb je er weer opgezet. En de gewoontes in Zweden zijn door het vroege donker worden ook heel goed te begrijpen.
    Groetjes Marguerite

    SvaraRadera
  5. Ik vind die nummers van 1 t/m 4 vaak zo mooi om te verwerken ,maar hier zie je ze (bijna) niet. Volgens mij weten veel mensen in Nederland niet eens meer wat en wanneer Advent is .Geniet van alle je mooie dingen

    fijne dag
    groetjes Bep

    SvaraRadera
  6. Hoi Gerda
    Het ziet er weer mooi uit,vooral die eerste vind ik leuk kandelaar van ijzer draad.
    groetjes Hannie

    SvaraRadera
  7. Wat een heerlijk verhaal en de mooie foto's er bij een geweldige sfeer hangt er bij jou thuis..
    Heel knus hoe ze bij jullie de advent vieren hier doen ze er niet allemaal zoveel aan wel de ster voor je raam en een krans aan de deur..
    Maar bij ons word er wel aan gedaan inderdaad de adventskalender voor mijn mannetjes en altijd kaarsen...de blokkaarsen ben ik vaak op Zweedse blogs tegen gekomen heel leuk!!!
    Jouw kaarsen vind ik prachtig....ook je gezellige tafereeltjes..
    Een leuke post om de Maandag mee te beginnen Gerda...dankje!!!
    IK ga een rondje Action doen een winkel waar je werkelijk van alles kan kopen....telkens weer andere spulletjes...heerlijk!!

    Een fijne week..
    liefs Fia

    SvaraRadera
  8. Wat leuk dat je ons inwijdt in de Zweedse tradities! Je hebt weer leuke en creatieve ideeën bedacht; ziet er allemaal gezellig uit. Wat heerlijk dat je moeder een paar dagen komt, geniet ervan!

    Liefs, Miranda

    SvaraRadera
  9. Het klinkt allemaal ontzettend leuk en gezellig. Heb altijd wel een zwak gehad voor het Scandinavische. Ook omdat ik vroeger superfan van ABBA was (ha ha). Ben ooit één keer door Zweden heen gereden vanaf Götenbörg (waar we aankwamen met de boot) om naar Noorwegen te gaan. Ik ga graag nog eens terug, maar dan wil ik Zweden zien! Alleen je bent nooit zo verzekert van mooi weer hè, dus steeds gaan we weer naar Zuid-Frankrijk. We moeten het gewoon een keer doen, naar Zweden! Leuke draadijzeren kandelaartjes heb je daar. Was dit de DIY? Kun je het me in het Nederlands uitleggen?
    Hartelijke groet, Barry

    SvaraRadera
  10. Fina tips som alltid!
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  11. Härlig inspiration & många tips. Härligt ! Tack Gerda !
    Ha det så gott med mamsen !
    Kram Anki

    SvaraRadera
  12. Zo leuk hoe jij je verhaal hier verteld aan ons.
    Leuk die potjes voor advent, ik moet me nog even gaan verdiepen in wat te maken, ik mag dus wel opschieten...
    Wie weet komt er nog wel een leuk ieder bij jouw voorbij...

    Mooie dag vandaag, Gerda
    Liefs

    SvaraRadera
  13. Leuk dat jij ons dit verteld! Geen idee hoe het er in andere landen aan toegaat.

    De potjes bovenaan had ik via de site van Minna al gezien op FB. Kwam er later pas achter dat het een creatie van jou was.

    Een drukke maar gezellige tijd staat voor de deur, niet?

    Fijne week.

    Liefs Thea ♥

    SvaraRadera
  14. Kjære Gerda, for noen fine Adventsstake ideer du har laget for oss ! Det er alltid så inspirerende å se hva nytt du har laget. Tenkte å krype ned i den kalde kjelleren og finne frem esken med julepynt i dag. Glemmer hvert år hva jeg har og ikke har. Men jeg lager mye selv også, synes det er så mysig å sitte sammen med flere venner og pysle og skravle til lys og Julemusikk. Lager du alt selv eller sammen med andre også?

    Ønsker deg en stemningsfull Adventstid ~ Klem Aina

    SvaraRadera
  15. Wat leuk dat je opgeschreven hebt, hoe het er in Zweden zo'n beetje aan toe gaat. Je kan er inderdaad gewoon je eigen aanvulling aangeven, aanpassen doe je toch altijd wel een beetje!
    Lieve groet, Linda

    SvaraRadera
  16. Så enkelt och fint..i fjol målade jag fyra st vanliga klotljusstakar i fyra olika storlekar och satte siffror på...blev med fint...de kommer strax upp....Kramen Lisbeth

    SvaraRadera
  17. Du är fenomenal Gerda!! Så mycket fint du pysslar ihop!
    Kram på dig!
    Evelina

    SvaraRadera
  18. Wat een leuke feiten over kerst in Zweden, zo anders dan hier, maar ook zo begrijpelijk vanwege dat licht.
    Leuk hoor dat mensen hun huizen zo helemaal versieren.
    In Nederland zijn de mensen wat kariger, ik geneit altijd van eenvoudige versieringen, maar vind het wel leuk als er op ieder kamer iets staat dat met kerst te maken heeft.
    Hier in huis hangen in de kamer en in de keuken een grote papieren ster met gaatjes en één lichtpunt erin, jaren geledenin Duitsland gekocht en ik vind ze nog steeds heel mooi en echt bij kerst passen.
    Mooi je advent varianten, ik moet nog iets nieuws bedenken voor in mijn klasje...

    Fijne week Gerda, ook als je moeder komt,
    Een lieve groet
    ♥Eefie

    SvaraRadera
  19. Kjære vennen:)
    Fines bare en av deg:) så utrolig flink og kreativ du er:)
    Dette var jo bare helt nydelig og utrolig masse inspirasjon til alle oss andre:)
    Likte alle utrolig godt:)
    Fortsatt herlig kveld
    Klem Merete

    SvaraRadera
  20. Enkelt och fint...vad många varianter på adventsljusstakar det finns egentligen
    kram Rosa

    SvaraRadera
  21. Så många fina och inspirerande varianter av adventsljusstakar.


    Trevlig kväll!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  22. Åh så fina, allihopa:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  23. Jättefina adventsljus :)! Du gör så fantastiskt fina saker. Ha en skön kväll!
    Kram Maria

    SvaraRadera
  24. Underbara alster, Tack för att du delar med dig av alla underbar ideer.
    Ha de gott!
    Kram Katha

    SvaraRadera
  25. Ingen är som du, guuud så fint du gör! Ska kika in i butiken och beställa lite band mm..kanske något ljusstakspynt åker med oxå:)
    Härligt att få mysa med mamma nu i jultider, hoppas ni njuter ordentligt!

    Sköt om dig hjärtat och goa kramen!

    SvaraRadera
  26. Tack för din fina kommentar! Jag blev glad ;) Nu tänker jag länka dig hos mig, om det är ok?
    /mia

    SvaraRadera
  27. Förstår att det blir känslosamt nu när ni träffas, fast kanske ändå lättare att prata om saker och ting nu när det gått lite tid...å skönt med sällskap nu när mannen far iväg!
    Just nu i jultider saknar jag min mamma som f-n, hur det än var så var det ju ändå mamma och det här är en jobbig tid fast det gått så många år!

    Ta hand om varann nu och njuuut!
    Puss & kram!

    SvaraRadera
  28. Wat een leuke post Gerda. Leuk om iets over de tradities rond Kerst in Zweden te lezen.
    Die donkere dagen dat heeft toch wel wat. Ik moet bekennen dat ik altijd vreselijk baal als rond de Kerstdagen de zon schijnt. Ik wil dan dat alle lichtjes en kaarsjes de hele dag goed tot z'n recht komen hihi.
    Mooie adventspotjes heb je gemaakt.
    Ik heb ook zo'n zin in de feestdagen, maar de aanloop er naar toe is ook al mooi.
    Fijne dag en een lieve groet, Mea

    SvaraRadera
  29. Geweldig leuk verhaal Gerda, de gezelligeheid komt mij tegemoet, prachtige versieringen ook.

    Groet,

    Marieke.

    SvaraRadera
  30. Jättefina advensstakar allihop! Jag kan ju göra de där med etiketterna på, för de fick jag ju av dig... Så kul! Ska se om det kan bli av i helgen...
    Kram
    Marie

    SvaraRadera
  31. Så många fina idéer du visar, underbara adventsljusstakar! Och det kan man ju ha nästan hur många som helst. =) Så bra med lera till de fina ljushållarna, den blev jag nyfiken på, det går ju att använda till massor av pyssel. Får se om jag kan hitta någon häromkring.
    Önskar dig en härlig dag!
    Kram Petra

    SvaraRadera