måndag, augusti 25, 2008

Nostalgi och utmärkelse


Oj, vad tiden rusar iväg, måndag igen.
En kund frågade mig sist när jag skulle hålla kurs igen. Ja någon gång till hösten svarade jag. Nästa månad svarade hon då? Jag tänkte lite efter och så blev jag lite skrämt av tiden, det är ju redan augusti och nästa månad är det höst.
Jap, jag fick en spark i rumpan av henne och nu sitter jag har för fullt och tänker ut vad vi kan hitta på för höst/julterminen. Jag återkommer när jag har färdig tänkt.

Jag hela tiden velat fråga er en sak och nu när jag satt och sorterade lite bilder kom jag på frågan igen. I Holland har vi också massvis med gammal emalj i form av spannar, slevar, durkslag, osv.
men på något sätt har jag för mig att vi har många mer utförande när det gäller utseende än vad ni har i Sverige. Förlåt om jag har fel.
En av min favo utseende är denna här, vi kallar det för "wolkjes" motiv(=molmmotiv).
Jag vet att mycket emalj blir kallat för Kockums emalj men kan man kalla all emalj Kockum?
Är den här Hollänska variant då också Kockum? Kan någon svarar på detta, vill så gärna veta hur det hänger ihop.Jag fick den award av en ny bloggvän, nämligen snälla Jeanette från Just jeanette. Tack Jeanette och för dina rara ord, de sitter fast klistrat i hjärtat.

Nu är det ju meningen att jag på min tur väljer ut 7 andra bloggvänner. Alldeles för många, jag tar bara två, det ska ju vara lite speciellt eller hur? Jag skickar den till;
-Lilla Blanka, tack Mia för att du delar med oss ditt fina hem och ditt förmåga att arrangera allt så fint.
-Guldkant på livet, tack Mari, din blogg strålar av varmhet, vackra ting och arrangemang. Här kommer den tjejor, en stor kram får ni som bonus.

Jag ska avslöja vad jag håller på med den sista tiden, jag ska öppna en liten nätbutik här på bloggen och tror att den kommer att bli färdigt om några dagar. Jag har redan fått rumpblåsar av allt sittande bakom datorn. Jag lovar er, nästa inlägg kommer nätbutiken att vara öppen.
Kram på er allihopa. Gerda

Ik vroeg mijn Zweeds bloggvrienden of het klopte dat wij in Nederland veel meer soorten emalj hebben dan wat ze hier hebben. In Nederland hebben we ontelbaar veel soorten, en dan bedoel ik de buitenkant, kleur en dergelijke. Mijn favoriet is dit "wolkjes" motiv.
In Nederland spaarde ik al van alles en vind het nu extra leuk omdat ik het hier nog nooit eerder heb gezien. Zo'n vergiet is perfekt om wat plantjes in te hebben, het overtollige water kan lekker weg lopen zonder dat de planten zuur worden.

Trouwens, ik heb een award gekregen van een lieve Nederlandse bloggvriendin. Super duper Jeanette, bedankt voor je lieve woorden, die gingen rechtstreeks mijn hart in.

Ik zal verklappen waar ik het zo druk mee heb gehad de laatste tijd. Ik ga een klein webwinkeltje hier op de blogg beginnen. Ik heb al aardig zitvlees gekregen van die vele uren achter de computer. Ik beloof het in mijn volgende inleg is de winkel geopend. Misschien niet zo intressant voor jullie maar je weet maar nooit, misschien zit er wat bij wat intressant voor jullie is en er komen hier genoeg familie en vrienden om wat pakketjes mee te nemen. Ik weet namelijk dat de transport kosten ontzettend hoog zijn naar Nederland.
Een grote kram(=knuffel) voor jullie allemaal. Gerda

12 kommentarer:

 1. leuk idee, die plantjes in een vergiet. wat leuk dat je een winkeltje gaat beginnen. heel veel sukses daarmee!

  SvaraRadera
 2. Hej...Du var verkligen värd den utmärkelsen. Önskar att jag inte bodde så långt ifrån er, då skulle jag absolut vara med på dina kurser...Jeanette har berättat...:-) Ska bli spännande att följa din webshop. Kram Tina

  SvaraRadera
 3. Roligt med butik på nätet!

  : )

  Vacker emalj, tror inte att det finns svensktillverkat med samma utseende, däremot finns det säkert i Storbrittanien, Frankrike, och USA.

  Kockums var ju ett varumärke, fanns
  emalj i blått & vitt, grått, och gult & grönt (någon annan färg har jag inte sett...) Det finns säkert nån bra hemsida om Kockums emaljerade.

  KRAM, Jenny

  <3

  SvaraRadera
 4. Hej Gerda!

  Åh vad go du är TACK snälla för awarden! Och grattis till att du fick den! Du vet ju att jag tycker dina saker är alldeles underbara..! Jag fick verkligen en känsla av Honning og Flora när jag besökte dig i somras.

  Åh vad spännande det låter med nätbutiken..! Jag skall hålla ögonen öppna :)

  Stor kram
  Mia

  SvaraRadera
 5. Hej Gerda!!

  Så spännande med dina kurser, jag ska hålla ögona öppna för det. Du ligger ju inte allt för många timmar bort från mig i alla fall. Problemet ligger nog mer i min lilla dotter, om och när jag kan lämna henne...

  Spännande med din nätbutik! Jag älskar nätbutiker. Och jag älskar också din blogg så du är verkligen värd utmärkelsen!!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 6. Å, tusen tusen tack snäll du för de vänliga orden! Vad glad jag blir! Har varit lite dålig på att skicka dessa vidare denna sommar dessvärre så jag inte är "orättvis" så har jag inte nämnt ngt om detta på min blogg... men du ska veta jag är glad och jag uppmärksammar bloggar lite då och då i andra avseenden , din blogg är ju helt underbar, så mycket fint och dessa bilder du visade nu, så himla vackert!! Butiken din är ju ljuvlig den med!Vi "ses" igen min bloggvän! Mari.

  SvaraRadera
 7. Hallo Gerda, dat heb je leuk gedaan, die vetplantjes in een emaille vergiet, heel slim, dat het water zo mooi weg kan lopen.
  Ben benieuwd naar je webwinkel!!
  Groetjes en succes ermee.

  SvaraRadera
 8. Hej
  Så spännande med en nätbutik... det ser jag fram emot! Ja, nu kommer hösten med stormsteg!!! Bara att ta vara på den och njuta av det! Ha en bra vecka! Kramar fr C

  SvaraRadera
 9. Hej,
  Du fick svar från Jenny, jema rose att emaljen från Kockums är ett varumärke.
  Lycka till med din internetförsäljning. Härligt är att jag kan njuta av din atmosfär i affären för jag bor inte så långt ifrån :)
  kram Lotta

  SvaraRadera
 10. Underbar blogg,fler nätbutiker säger jag.Hälsa gärna på hos mig. Kram Susanne

  SvaraRadera
 11. Man kan knappt fatta att det börjar bli höst. Jag har ju inte hunnit med en bråkdel av vad jag skulle göra i sommar.
  Så spännande med en nätbutik. Lycka till!

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 12. Hejsan, det var en annorlunda emalj för svenska ögon, men den ser vacker ut. Jag blev lite nyfiken på Kockums nu när du frågade så jag googlade lite och fann ett litet sammandrag om Kockums emaljering; http://www.utsigten.se/kockums.htm här står lite om tillverkningen och att dom exporterade en del också. Bloggandet är ju inte bara roligt utan riktigt lärorikt också! Ha det bra!
  Hälsningar Marie-Louise

  SvaraRadera